Downton Abbey

Op zaterdag 22 november start bij de NCRV op NPO2 seizoen 5 van de met prijzen overladen Britse kostuumdramaserie Downton Abbey. 

Het is 1924: voor het eerst in de Britse geschiedenis regeert Labour. Voor Robert Crawley is dat wel wennen. Wat heeft de toekomst in petto voor de adellijke Crawley’s? Na alle ellende lijkt het leven voor lady Mary weer hoop (en liefde) te bieden. Lady Edith heeft haar dochtertje afgestaan. Maar het kost haar veel moeite om haar niet te mogen zien.  Butler Thomas heeft het op Baxter voorzien. Hij zet haar voor het blok. En een plan voor een oorlogsmonument voor gevallen dorpsbewoners zet de relatie tussen mr. Carson en Robert Crawley onder grote druk.

Downton Abbey is wereldwijd een enorm succes (met vertoningen in o.a. Iran, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Verenigde Staten, Filippijnen, Turkije, Chili, Israël) en is daarmee de bestlopende Britse tv-serie ooit. De acteurs en de makers kregen diverse prijzen en tientallen nominaties zoals Emmy Awards, BAFTA Awards, Screen Actors Guild Awards en Golden Globe Awards. In Downton Abbey spelen onder anderen Hugh Bonneville (Robert Crawley), Michelle Dockery (Lady Mary), Elizabeth McGovern (Cora Crawley), Allen Leech (Tom Branson) en Maggie Smith (Violet Crawley).

Downton Abbey is geschreven door scenarioschrijver Julian Fellowes (o.a. Gosford Park, Gypsy, The Young Victoria). De opnamen vonden plaats op Highclere Castle in Hampshire, in het dorpje Bampton en in de Ealing Studios in London.