Vanaf november seizoen 4 van meeslepende Britse dramaserie Downton Abbey

Downton Abbey NCRV 2013 seizoen 4

Vanaf zaterdag 9 november is bij de NCRV op Nederland 2 het vierde seizoen van de succesvolle Britse kostuumdramaserie Downton Abbey te zien, over de belevenissen van de aristocratische familie Crawley en hun personeel op het landgoed Downton Abbey. Op zondag 22 september ging seizoen 4 op de Britse zender ITV in première en trok ruim 9 miljoen kijkers en was daarmee de beste seizoensopener op de Britse televisie.

Februari 1922: Na de plotselinge dood van haar echtgenoot Matthew Crawley zes maanden eerder, is Lady Mary nog altijd in diepe rouw. Zelfs haar baby George, geboren op de dag dat zijn vader Matthew het dodelijke auto-ongeluk kreeg, geeft haar weinig vreugde. George is een kind zonder vader en Lady Mary ziet alleen nog maar haar overleden echtgenoot in hem. Haar familie en het personeel maakt zich grote zorgen om haar. Robert Crawley en zijn moeder Violet (the Dowager Countess) zijn het niet eens hoe zij Mary het beste kunnen helpen.

Kamerbediende Thomas is zijn oude streken niet verleerd en richt dit keer zijn pijlen op de ‘nanny’ van baby George. Mr. Carson krijgt te maken met iemand uit zijn verleden en mrs. Hughes probeert Isobel iets om te handen te geven en zo weer zin te krijgen in het leven na de dood van haar zoon Matthew.

Downton Abbey is wereldwijd een enorm succes (met vertoningen in o.a. Iran, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Verenigde Staten, Filippijnen, Turkije, Chili, Israël) en is daarmee de bestlopende Britse tv-serie ooit. De acteurs en de makers kregen diverse prijzen en tientallen nominaties zoals Emmy Awards, BAFTA Awards, Screen Actors Guild Awards en Golden Globe Awards.

In Downton Abbey spelen onder anderen Hugh Bonneville (Robert Crawley), Michelle Dockery (Lady Mary), Elizabeth McGovern (Cora Crawley), Allen Leech (Tom Branson) en Maggie Smith (Violet Crawley). Een bijzondere rol dit seizoen 4 is weggelegd voor de Nieuw-Zeelandse operazangeres Dame Kiri Te Kanawa, die de rol van (echt bestaande) operazangeres Nelle Melba speelt. 

Downton Abbey is geschreven door scenarioschrijver Julian Fellowes (o.a. Gosford Park, Gypsy, The Young Victoria). De opnamen vonden plaats op Highclere Castle in Hampshire, in het dorpje Bampton en in de Ealing Studios in London.